Založ si blog

Finančná inventúra

Nikdy nie je dôležitejšie urobiť si dôkladnú finančnú inventúru,
ako práve v čase krízy. 

Zistenie reálneho stavu vašich financií vám pomôže nie len pripraviť sa na najbližšie mesiace, ale u mnohých preklenie stav paniky, resp. zľahčovania/ ignorácie a vráti ich do reality. 

Pomáha tiež naplánovať priority, konkrétne kroky, termíny a čísla, aby ste nestratili „správny smer“ . Jasný plán krok za krokom vám pomôže nepodliehať emóciám v čase zmien. 

 

Ako na to? 

1) Analýza 

Je jednoduchá tabuľka v Exceli, ktorá počíta príjmy a výdavky. Keďže nemám komerčný blog, nemôžem zdieľať link na facebook, kde si ho môžete úplne bezplatne stiahnuť. Takže ak budete chcieť, napíšte mi do komentu a tabuľku vám s radosťou prepošlem – samozrejme, úplne ZARADMO. 🙂 

*príklad Excelovskej tabuľky na analýzu rozpočtu

Ja osobne si takúto analýzu robím mesačne, aby som kontrolovala priebežné dodržiavanie nášho finančného plánu. Od klientov to „vyžadujem“ min. raz ročne. Vždy im radím, aby sa doma spolu pohodlne usadili, tabuľku vyplnili a zistili, kam každý mesiac miznú ich ťažko zarobené peniaze. 

 

2) Vyhodnotenie

V čase krízy (resp. preventívnej prípravy na krízu), je nevyhnutné mať výdavky pod kontrolou a rozdiel medzi príjmami a výdavkami odkladať do rezervy. 

 

POZITÍVNA BILANCIA > Ak vám teda podľa rozpočtovej analýzy niečo zostáva „do plusu“, odkladáme. Ak ste dodnes nič neodložili, potom ste analýzu vyplnili nepravdivo, alebo peniaze spotrebujete inde. Je dôležité sa vrátiť a zistiť, kam sa každý mesiac peniaze strácajú a na to slúžia voľné riadky v analýze. 

 

NULOVÁ BILANCIA > Ak nezostáva nič – teda ste každý mesiac na nule, idete tzv. “na doraz”, analyzujeme výdavky a hľadáme možnú úsporu. Čo ušetríme opäť odkladáme. 

P. S.: Úsporu hľadáme nie len v spotrebe – teda v tom, čo miniete na potraviny, oblečenie, auto a pod… Usporiť viete aj na svojom aktuálnom portfóliu – najčastejšie prefinancovaním úverov, „uprataním“ poistiek ale aj iných nezmyselne drahých položiek.

 

NEGATÍVNA BILANCIA > Ak ste podľa analýzy každý mesiac v mínuse, tak buď žijete na dlh (a to sa nedá dlhodobo), alebo ste analýzu vyplnili nesprávne. 

 

3) Plán miesto kontroly

Kontrolu robíme štandardne po prvom kvartáli, ALE na to v čase krízy, nemáme čas, všakže 😉 Miesto kontroly „po“ si  čase krízy urobíme plán „dopredu“. Plán si nastavte minimálne na 6 mesiacov dopredu. Optimisti tvrdia, že do pol roka sme ako-tak v normále. 😐 Nemyslím si. Pol roka je ale dlhá doba na to, aby ste vymysleli plán B. 

Do príjmov zadajte tie, ktoré máte isté. Ak plánujete niečo zarobiť bokom, alebo ešte neviete, koľko vlastne zarobíte – nevadí. Doplníte ich neskôr do riadku „iné“. Do “reálne k dispozícii” môžete zadať sumár vašich úspor (rezervy). Kalkulačka s nimi nebude počítať, no vy môžete.


Nevyhnutné výdavky takto zrátajte minimálne na najbližších 6 mesiacov. Dostanete tak presné čísla a termíny, ktoré budete musieť pokryť.

Teraz sa pozrite na príjmy a skúste pri tom nepočítať s rezervami. Ich čerpanie by mala byť vaša posledná možnosť. /Mama ma ako dieťa učila, že nikdy nie je tak zle, aby nemohlo byť horšie./ 

Polročný plán vám má napovedať, čo treba urobiť, aby ste toto obdobie zvládli. Samozrejme, nemáte inú možnosť, rezervy sú vašou záchrannou sieťou. 

 

4) Rezervy

Rezervy budujte aj v prípade, že idete na úsporný režim! Riadim sa heslom, že rezervy nebudujeme len vtedy, ak si na ne máme požičať. 

 

Krátkodobé rezervy sú nevyhnutnosť. Pomáhajú klientom prekonať obdobie neočakávaných udalostí, akým Corona bezpochyby je. Chránia klientov pre prípad zníženia príjmu – choroba, úraz, nezamestnanosť alebo OČR. A pre prípady zvýšenia nákladov – liečba a rehabilitácia (s týmto vám vie pomôcť aj KVALITNÉ POISTENIE!), zvýšenie úrokových sadzieb ale aj pokazená chladnička, či auto 😉 

ODKLADAJTE aj keď len jedno jediné Euro denne, ale odkladajte – doma, do pokladničky, na sporiaci (nie investičný) účet v banke.

 

5) Dlhodobý finančný plán

Mnohí sa pýtate, či sa dnes dá uzatvoriť poistenie tak, aby ste o týždeň či mesiac mohli ísť na PN (najmä SZČO). Nie, nedá. Všetky diagnózy, okrem úrazov, majú totiž karenčné/ čakacie doby. Poisťovne a ich likvidátori vám neodpustia jediný deň 😏

 

Poučme sa, buďme zodpovední a pripravme sa na budúcnosť!
Karenčná doba plynie od akceptácie zmluvy a jednu z najdlhších (2r) majú práve ochorenia chrbtice a pohybového aparátu. 

„Korona“ nie je jediná, prekvapiť nás môže ešte čokoľvek.

3 tipy pre bohatší rok 2021

12.01.2021

Dajte si ten najkrajší novoročný darček: BOHATŠÍ ROK 2021! /celý eBOOK nájdete na mojom webe alebo pošlem na požiadanie/ * * * Neprajte si, zariaďte si bohatší rok 2021. Je to ľahšie než sa na prvý pohľad zdá! * * * tip #1 – znížte si splátky Ak vám práve napadlo: „to je rada nad zlato, každý chce platiť menej, ale povedz mi ako“, mám dobrú správu 😊 [...]

úver od roku 2020

21.11.2019

NBS odklepla zhoršenie podmienok pre získanie hypotekárnych úverov. Základným „KO“ parametrom po tohtoročnom zavedení DTI8 (max. výška úveru = 8x 12mesačných a oficiálnych príjmov), sa stane oficiálny príjem samotný. Doteraz klientovi muselo zostať 20% príjmu v rezerve. Po novom roku to bude až 40%. Z 1.000€ oficiálneho príjmu tak hneď v úvode banka [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Andrea

Čítam, píšem, spievam, tancujem, maľujem, fotím, varím... .... robím všetko, čo milujem. Nie vždy perfektne, ale vždy naplno!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 6748x
Priemerná čítanosť článkov: 2249x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy